Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego szafa chłodnicza to kluczowy element wyposażenia dla gastronomii?

Przechowywanie artykułów spożywczych i gotowych posiłków to nie lada wyzwanie. Tego typu rzeczy wymagają specjalnego traktowania i odpowiedniej temperatury, która zapewni nie tylko ich świeżość, ale również aromat i smak. Dlatego też nieodłącznym elementem każdego lokalu gastronomicznego są szafy chłodnicze przeznaczone do magazynowania produktów żywnościowych. Co warto o nich wiedzieć?
Szafa chłodnicza, czyli niezbędny element w gastronomii
Szafa chłodnicza to profesjonalne urządzenie chłodzące wykorzystywane w gastronomii na szeroką skalę. Sprzęt ten jest przede wszystkim kluczowym wyposażeniem restauracji, cukierni, piekarni, firm cateringowych i innych miejsc, w których konieczne jest przechowywanie artykułów spożywczych w niskiej temperaturze.
Przeczytaj również: Jakie zalety i wady mają meble metalowe? Poznaj designerski hit!
W szafach chłodniczych przechowywane są natomiast m.in. mięsa, wędliny, sery, nabiał, świeże dania, ciasta, torty i wiele innych artykułów żywnościowych, w przypadku których niezbędne jest zachowanie świeżości, smaku oraz pierwotnego aromatu. Co więcej, zainwestowanie środków w sprzęt chłodniczy pozwoli ograniczyć straty związane z wyrzucaniem jedzenia, które nie było przechowywane we właściwej temperaturze.
Jak wybrać szafę chłodniczą?
Podczas wyboru urządzenia chłodniczego do gastronomii w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na jego materiał. Mianowicie powinien on zapewniać trwałość sprzętu, a co więcej musi być w pełni bezpieczny w bezpośrednim kontakcie z żywnością. Warto też sprawdzić zakres oferowanych temperatur, który musi być zgodny z tym, w jakiej temperaturze należy przechowywać konkretny produkt.
Wielkość szafy chłodniczej powinna być również dostosowana do wymiarów pomieszczenia oraz ilości rzeczy, które mają być w niej magazynowane. W zależności od własnych preferencji możemy także postawić na szafę przeszkloną, której zawartość będzie od razu widoczna, co bez wątpienia przyspieszy poszukiwanie najpotrzebniejszych artykułów. Poza tym przeszklona szafa to duża oszczędność, ponieważ nie będziemy musieli każdorazowo otwierać jej drzwi, aby sprawdzić, co się w niej znajduje. Tego typu warianty wykorzystywane są też w piekarniach i cukierniach do wyeksponowania deserów, tortów i ciast.
Podczas zakupu sprzętu chłodniczego warto także zastanowić się, czy nie będzie potrzebny nam stół chłodniczy z ladą sałatkową dostępny w ofercie Komat, który w szczególności przyda się w firmach cateringowych i restauracjach. Dobry wyborem będzie dodatkowo stół mroźniczy, który pozwoli nam na dłuższy czas zachować świeżość produktów spożywczych nadających się do mrożenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana