Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Co to jest stal? Tania, ale jakże cenna!
Stal jest stopem żelaza połączonego z węglem. Otrzymuje się ją z surówki podczas różnych procesów. Jest wiele gatunków stali. Zobacz jej podział w naszym artykule. Co poza tym warto o niej wiedzieć? To w końcu jeden z najpopularniejszych metali na świecie. Przeczytaj o jej właściwościach i zastosowaniu. Co decyduje o jej użyteczności? Szukaj odpowiedzi w dalszej części tekstu.
Jak powstaje stal?
Do otrzymania stali wykorzystuje się proces konwertorowy, elektryczny lub martenowski. Do produkcji stali potrzebne są inne surowce: węgiel, ruda, wapień, powietrze i woda. Najpierw wytwarza się w hucie surówkę. Potem rozlewa się ją na złom umieszczony w konwertorze tlenowym. Wkłada się do tej mieszaniny lancę, którą jednocześnie chłodzi się wodą. Pod wpływem wdmuchiwanego tlenu, metal się gotuje. W wyniku przemian chemicznych powstaje stal. W postaci płynnej przelewa się ją następnie do kadzi. Po dodaniu komponentów stopowych, stal jest odlewana. Na tym etapie nadaje się jej różne kształty. Jaki jest skład stali? Ten stop żelaza zawiera 2,11% węgla.
Przeczytaj również: Co warto wiedzieć na temat obróbki stali?
Jaki jest podział stali?
Kryteriów podziału tego metalu jest kilka. Główne rodzaje stali to:
1. biorąc pod uwagę skład chemiczny:
- stal węglowa (niestopowa) i stopowa,
2. ze względu na zastosowanie:
- stal konstrukcyjna,
- stal narzędziowa,
- stal specjalna.
Właściwości stali, o których mogłeś nie wiedzieć
Stal jest metalem, który pełni ważną rolę w gospodarce. Zastanawiasz się, co świadczy o jej popularności? Jej zalety to:
- odporność na czynniki atmosferyczne i zmienną temperaturę,
- plastyczność,
- odporność na uszkodzenia,
- możliwość jej spawania,
- twardość,
- możliwość jej recyklingowania,
- nie potrzeba tak wiele energii do jej wytworzenia jak przy innych metalach.
Co ważne, stal musi być zabezpieczona przed korozją. Do tego celu służy cynkowanie i chromowanie. Innym sposobem jest dodanie do stali innych pierwiastków (stal stopowa).
Przeczytaj również: Jakie zastosowanie ma stal nierdzewna 1.4006?
Gdzie stal znajduje zastosowanie?
Metale nas otaczają. Ich stosowanie ułatwia nam życie. Stal jest chętnie używana w budownictwie. Robi się z niej okna, drzwi, instalacje elektryczne. Poza tym, wykonuje się z niej części samochodowe. Jest obecna nawet w przemyśle spożywczych: w puszkach do konserw lub garnkach. Tworzy się z niej rozmaite konstrukcje. Ze stali powstają blachy, śrubki, druty, gwoździe, kable, pręty i taśmy. Ten cenny metal stanowi zabezpieczenie antypożarowe. Służy w końcu do budowy infrastruktury kolejowej, sieciowej i trakcyjnej.
Przeczytaj również: Do czego stosuje się stal do pracy na zimno?
Stal nierdzewna
Stal nierdzewna należy do grupy stali specjalnej. Nie utlenia się. To znaczy, że jest odporna na rdzewienie. Ponadto nie reaguje na kwasy i działanie atmosfery. Wytrzymuje też wysoką temperaturę. Stosuje się ją w szeroko pojętym przemyśle. Z niej wywodzi się stal chirurgiczna. Używa się jej w sytuacjach przekłuwania skóry, czyli w medycynie oraz w salonach tatuażu i kosmetycznych. Nie oddziałuje negatywnie na skórę, nie powoduje alergii. To poza tym tani metal. Biżuteria ze stali chirurgicznej nie kosztuje wiele, ale prezentuje się dobrze. Na pierwszy rzut oka trudno ją odróżnić od metali szlachetnych. Co ciekawe, stal sprzyja gojeniu się ran. Do przebijania uszu, możesz użyć kolczyków właśnie z tego materiału.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana